Move4Fruit

Bewegen en gezonde voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Onderdeel van het Fruitvriendjes programma is daarom de Move4Fruit beweegactiviteit, bijvoorbeeld een sponsorloop. Erg leuk om te houden tijdens de Koningsspelen, of tijdens een reguliere gymles of sportdag. Ieder kind ontvangt een unieke kraskaart waarmee geld kan worden opgehaald voor de fruitpot. Ze mogen zich laten sponsoren door ouders, opa’s en oma’s, buren etc.

Voor de sponsorloop kunt u zelf een route uitstippelen of het Fruitvriendjes idee gebruiken. Hierbij ontdekken de kinderen op een speelse manier welke weg een stuk groente of fruit aflegt van kas-tot-klas: (1) de teler of de kas, (2) sorteercentrum met kwaliteitscontrole, (3) ompak en inpak (4) transport naar de school (5) bezorgen bij de school / klas. Bij het passeren van elk onderdeel krijgen de kinderen een stempel op hun stempelkaart. Uiteraard kunnen scholen ook een geheel eigen invulling geven aan de Move4fruit sponsorloop of een andere beweegactiviteit.

Wat zit er in het Move4Fruit-pakket?

Om het organiseren van de Move4Fruit extra makkelijk te maken, is een compleet Move4Fruit-pakket uitgewerkt. In het pakket zit een handleiding met alle benodigde informatie waaronder een 10-stappenplan om de sponsorloop te organiseren, achtergrondinformatie over de Fruitvriendjes en tips & tricks om de sponsorloop tot een succes te maken.

Het Move4Fruit-pakket bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Handleiding voor leerkrachten
 • Informatiebrief voor leerlingen en hun ouders
 • Persbericht voor lokale media
 • Sponsoren aanmeldformulier
 • Kraslot (als hulpmiddel t.b.v. vaststellen bedrag sponsoren)
 • Posters voor in de school

Download via de linkjes in het onderstaande kader de benodigde documenten van het Move4Fruit-pakket. De teksten staan in Word-bestanden die hieronder eenvoudig te downloaden zijn. Hierdoor kunt u deze zelf aanpassen c.q. toespitsen op de situatie van uw school.

Downloaden Move4Fruit-sponsorlooppakket

Handleiding voor leerkrachten
Download de handleiding voor leerkrachten. Hierin staat alle informatie die nodig is om de sponsorloop te organiseren (één keer printen).

Aankondigingsbrief
Download de informatiebrief. Deze voorbeeld brief kan worden verstuurd naar de ouders van de deelnemende kinderen. Informatie aanpassen kan eenvoudig na het downloaden van het Word-bestand.

Persbericht
Download het persbericht. Dit voorbeeld persbericht kan worden verstuurd naar lokale pers en worden verspreid via de kanalen van de school. De naam van uw school (+ eventueel andere informatie aanpassen), kan eenvoudig na het na het downloaden van het Word-bestand.

Sponsorformulier
Download het sponsorformulier. Met dit formulier kunnen deelnemers hun sponsoren aanmelden.

Het kraslot
Download het kraslot. Het kraslot kan gebruikt worden om een bedrag met sponsoren vast te stellen. Zij kassen 1 (of meer) vakjes open en dit bedrag sponsoren zij.

Posters
Download de poster. Deze krijgt u ook toegestuurd. Via deze weg kunt u zelf extra exemplaren downloaden en/of printen. U kunt deze afbeelding bovendien gebruiken in de digitale nieuwsbrief en/of op social media.

Feiten en cijfers over gezonde voeding en bewegen

De combinatie van gezonde voeding en bewegen maakt verschil. Daarom zijn wij nauw betrokken bij het project “De Gezonde Basisschool van de Toekomst”. Hierbij worden vier scholen gedurende 4 jaar intensief gevolgd.

De tussentijdse resultaten zijn veelbelovend! Samengevat:

 • Meer kinderen gaan met plezier naar school
 • Leerlingen zijn beter geconcentreerd
 • Er is sprake van minder pestgedrag
 • Leerlingen zitten beter in hun vel
 • Deelnemende scholen merken een toename in aanmeldingen voor de school
 • De gemeente profiteert door meer werkgelegenheid door de toename in sport en culturele activiteiten

De wetenschappelijke resultaten laten nog even op zich wachten. Medio 2020 wordt de eindbalans opgemaakt.

Bron: De Gezonde Basisschool van de Toekomst

Wist je dat..?

 • de initiatiefnemers van dit programma al sinds 2003 in de wereld van schoolfruit actief zijn..?
 • er alleen klasse 1 groente en fruit wordt geleverd…?
 • de Fruitvriendjes bestaan uit 6 leuke fruitkarakters..?
 • er naast het schoolfruitprogramma ook een Fruitvriendjes-animatieserie wordt gelanceerd…?
 • Appie Appel en Anna Ananas de 2 hoofdpersonages zijn..? (zie hieronder)